Raportarea evenimentelor si starii sistemelor antiefractie

Un sistem de detectie la efractie daca nu este preluat de catre o firma de paza autorizata (NERECOMANDAT) practic este ineficient daca nu are o forma de comunicatie cu tine, asa ca astazi vom vorbi despre variantele de comunicare cu sistemul care sunt atat pe reteaua de telefonie fix si mobila cat si prin intermediul internetului evident acest lucru se poate realiza numai daca exista unul dintre urmatoarele module:

 • Linie telefonica fixa
 • Apelatoare GSM
 • Comunicatoare GSM
 • Comunicatoare IP prin Internet

 • 1) Linie telefonica fixa (optional dar si recomandat VDMP3)

  Daca avem linie de telefonie fixa fie ea de la Romtelocom, RCS-RDS, Vodafone, Orange, etc nu vom mai avea nevoie de de alte echipamente care sa ne anunte ca se intampla ceva in obiectivul protejat fie el casa sau un sediu al unei societati pentru ca centrale de detectie la efractie sunt echipate cu aceasta functie, adica posibilitatea de a lega linia telefonica direct pe placa care ulterior la declansarea unui dispozitiv conectat la centrala ex: contact magnetic, senzor de miscare, senzor de fum, etc sa initializeze un apel catre un numar sau mai multe introduse in centrala la programarea acesteia in functie de producator. Producatorii au dezvoltat foarte multe dispozitive care ne ajuta pentru a intelege mai bine ceea ce se intampla in locul pe care vrem sa-l protejam in cazul de fata o sa explic de ce mai este nevoie si de alte module chiar daca mai sus am spus ca daca vorbim de linia telefonica fixa nu mai avem nevoie de alte echipamente. Centralele nu vor sti sa comunice exact starea sistemului pentru ca ele vor trimite un semnal catre linia telefonica si aceasta va initia un apel catre un numar de telefon dar in schimb nu veti sti unde anume se intampla ceva asa ca in cazul de fata Paradox permite atasarea unui modul care se numeste VDMP3 (pret de achizitie pana in 250 RON) care practic va vorbi cu dvs si va spune exact unde este o problema in casa dvs. Acest modul pe langa faptul ca, comunica alarmele si starea sistemului permite si armarea si dezarmare, actionarea PGM-urilor de la distanta.

  2) Apelatoarele GSM

  Daca nu avem linie telefonica fixa putem opta cu brio pentru un Apelator GSM care este de fapt un simulator de linie telefonica fixa numai ca in loc de linia telefonica se va adauga un modul care functioneaza cu o cartela Prepay de la aproape oricare furnizor de telefonie GSM (exceptie RCS-RDS). Acest modul se va comporta exact ca o linie telefonica fixa si asa cum am scris mai sus pe langa acest apelator GSM se mai poate adauga si VDMP3 de la Paradox daca optam pentru o centrala Paradox care dupa cum am spus mai sus poate sa comunice alarmele si starea sistemului permite si armarea si dezarmare, actionarea PGM-urilor de la distanta. In aceasta varianta de comunicatie vom avea niste costuri suplimentare lunare mai precis cartelatelefonica va trebui sa aibe credit si valabilitate la credit.

  Acest credit de pe cartela nu se pierde atata timp cat se alege de aceiasi retea cu cea pe care o aveti pe telefonul mobil deoarece exista gratuitate in retea asa ca acel credit care il adaugati lunar pe cartela din apelator poate fi transferat cu usurinta catre numarul dvs. Nota Apelatoarele GSM (simulatoarele de linie telefonica) pot avea in componenta lor si comunicatie GPRS pentru a putea fi legate la firmele de paza Ex DSC GS3105.


  3) Comunicatoare GSM

  Caracteristicile Comunicatoarelor GSM sunt similare cu cele ale Apelatoarelor GSM numai ca fata de Apelatorul GSM ... Comunicatorul GSM prin aceiasi cartela(sau o a doua cartela) poate comunica si poate fi comandat si prin SMS ceea ce inseamna ca avem nevoie de un singur modul pentru a putea controla si a ne comunica centrala fata de a doua si prima varianta in care aveam nevoie in cazul sistemelor Paradox si de modulul VDMP3. Comunicatoarele GSM fata de Apelatoarele GSM majoritatea au si LINIE DE BACK-up mai precis se pot adauga 2 cartele telefonice, linie telefonica si comunicatie prin GPRS pentru comunicatia cu firmele de paza si protecite. Modulele cele mai uzuale sunt pentru Paradox ex: Seria PCS250* si la DSC GS3125 sistemul acestor doua comunicatoare fiind cel mai complex exceptand mici diferente de conexiune de ex la DSC GS3125 acesta se leaga pe placa de baza in locul liniei telefonice deoarece linia telefonica poate fi conectata pe el in schimb ce la PCS250 de la Paradox linia telefonica se leaga direct pe placa de baza iar el se leaga pe conexiunea SERIALA de pe placa. Acestea sunt detalii tehnice care se gasesc de cele mai multe ori in manualele de utilizare.

  4) Comunicatoarele IP

  Comunicatoarele IP fata de restul modalitatilor de comunicare dupa cum se regaseste si in denumirea lor IP (Internet Protocol) au nevoie de o linie de internet pentru a ne putea folosi de ele in scopul de a controla sistemul nostru si de a ne comunica starea lui. Aceste module se leaga direct pe placa de baza fie pe CONEXIUNILE SERIAL fie pe BUS.


  Recomand pe langa celelalte modalitati de comunicare aceste module tocmai pentru ca nu au costuri suplimentare deoarece internetul oricum il platim la abonament si daca armarea/dezarmarea, etc la comunicatoare si apelatoare sau linie telefonica se face prin comunicare vocala sau prin sms (putin mai incomod) la comunicatoarele IP beneficiem de aplicatii mobile cu UI(user Interface sau iconite) direct de pe telefoanele mobile, tablete, laptopuri, desktop pc. Cazul nostru facem referire direct la aplicatiile de pe telefoane ... aplicatie care o pornesti si beneficiezi de buton pentru armare, buton pentru dezarmare, buton pentru deschidere poarta (automatizari in general), notificari alarme si a starii echipamentelor, etc conditia fiind sa avem internetul pornit pe telefon dar si sa nu avem linia de internet cazuta acasa (caz in care la Paradox vei fi anuntat ca serverul paradoxmyhome nu poate comunica cu modulul aflat in centrala noasta). Setarile pentru aceste dispozitive sunt dea dreptul banale un tehnician priceput trebuie sa puna in functiune un comunicator IP de la Paradox in mai putin de 15 minute daca stie ce are de facut. Ca tehnician acest comunicator IP permite setarile de la distanta in centrala cu aplicatia Winload de la Paradox asa ca deplasarile in locatii nu isi vor mai avea rostul

  IMPORTANT SI DE RETINUT

  NICIUN SISTEM DE DETECTIE NU AR TREBUI SA NU FIE LEGAT LA O FIRMA DE PAZA

  DACA EXISTA BUGET PENTRU TOATE VARIANTELE DE COMUNICARE RECOMAND CU CALDURA SA SE ACHIZITIONEZE TOATE


  Stiu ca mai erau foarte multe de scris de asta va recomand daca aveti timp si placere sa oferim informatii cat mai detaliate atat tehnicienilor cat si beneficiarilor sa o faceti.

  PENTRU SUGESTII SI CORECTII COMPLETATI FORMULARUL DE MAI JOS

  Lasa un comentariu