Modalitati de armare a sistemelor antiefractie

Variantele de armare, dezarmare, actionare a unui sistem de detectie la efractie sunt multiple si difera in unele cazuri foarte mult in fuctie de locul din care dorim sa facem acest lucru si de functiile pe care le poate indeplini. Aceste variante le-am aliniat si le-am detaliat mai jos. Este bine ca avem de unde alege.

 • Tastatura - Fir
 • Tastatura - Radio
 • Telecomenzi - Radio
 • Aplicatii Mobile - Internet
 • Interfata Web - Internet
 • Vocal - Linie Telefonica
 • SMS - Retea GSM

 • 1) Tastatura - Fir

  Cea mai folosita varianta de armare a sistemelor de detectie la efractie a fost, este si va ramane varianta TASTATURII prin cod de armare din 4 sau 6 cifre in functie de setarile centralei. Ce mai sigura varianta din toate cele enumerate mai sus ramane prima varianta cea prin cablaj (fir) a TASTATURII DE ARMARE SI PROGRAMARE a centralei daca nu exista interfata in cazul Paradox deoarece la DSC nici macar nu se poate programa centrala fara tastatura, acest lucru nu inseamna ca daca la Paradox functioneaza programarea fara tastatura este si un lucru bun deoarece va fi un TROUBLE permanent de lipsa a tastaturii. Una peste alta odata cu sistemul vine si tastatura de care ne putem folosi printre altele si de armarea si dezarmarea sistemului. De stiu ca se pot adauga mai multe tastaturi la aceiasi centrala in functie de caracteristicile centralelor si a tastaturilor evident.

  2) Tastatura - Radio

  Nu raman prea multe de adaugat la capitolul armare dezarmare a sistemelor de detectie la efractie cu TASTATURI RADIO asa ca va voi detalia doar diferenta dintre tastatura raio, tastatura fir si telecomanda radio care folosesc aceiasi modalitate de comunicare. Daca la tastatura pe fir se foloseste cablul pentru a putea comunica cu centrala pe BUS la cele RADIO se foloseste o frecventa radio care difera de la producator la producator iar diferenta dintre telecomanda radio si tastatura radio este ca pe langa faptul ca se poate face armare si dezarmare cand vine vorba de tastatura radio putem si programa centrala si chiar sa primim notificari in timp ce la telecomenzi NU. Va intrebati poate daca unda radio nu poate fi sabotata si pe buna dreptate dar trebuie sa avem la cunostinta ca producatorii s-au gandit la aceste lucruri asa ca daca anumite functii sunt enable in centrale acestea daca vor observa ca frecventa are interferente va declansa o alarma sau le va ignora in functie de ce alegem PROTECTIE LA RF se numeste si functioneaza extrem de bine datorita faptului ca producatorii lucreaza destul de intens la acest aspect al dispozitivelor radio iar noi primim aceaste imbunatatiri prin update-uri de firmware atat pentru centrale cand si pentru dispozitive.


  3) Telecomenzi - Radio

  Telecomenzile radio folosite la armarea si dezarmarea sistemului au un mare avantaj fata de tastaturi fie ele pe fir sau fara fir deoarece se ia in calcul ca putem accesa functiile centralei cum ar fi PGM-urile sau butonul de panica din pat, masina, bucatarie, etc fara sa fim nevoiti sa ne deplasam la tastatura. Doar sa ne inchipuim cum ar fi cu hotul la parter si tu la etaj iar ca sa apesi butonul de panica trebuie sa cobori la parter ca sa dai nas in nas cu hotul sau sa cobori din masina pentru a deschide poarta sau sa pui musafirii sa astepte pana ajungi tu sa deschizi usa de la intrare.

  4) Aplicatii Mobile - Internet

  Aplicatiile mobile care pot fi folosite prin intermediul internetului cu modulele IP (Internet Protocol) poate ca cele mai avantajoase dar ca varianta de back-up la cele existente adica tastaturi cu fir sau radio sau telecomenzi.

  Avantajele sunt multiple atata timp cand ai o conexiune la internet pe telefon poti actiona centrala antiefractie de oriunde din lume chiar fara niciun delay (intarziere) daca conexiunea la internet este buna. Pe langa cele enumerate mai sus mai precis panica, armare, dezarmare, actionare PGM-uri primim si notificari despre starea sistemului. Aceasta modalitate pe langa faptul ca iti poti deschide poarta pentru a intra cu masina in curte iti poti aprinde lumina in curte seara daca esti plecat sau iti poti porni aproape orice dispozitiv electronic din casa sau sa deschizi si sa dezarmezi sistemul pentru ca trebuie sa vina femeia care iti face curat in casa sau bona. Este bine sa poti aprinde lumina in casa sau in curte cand esti plecat mai mult de cateva zile de acasa si este mult mai bine decat lampile cu care folosesc senzori crepusculari.

  Aceste aplicatii mobile ca sa nu mai fiti nevoiti sa scoateti telefonul se pot folosi cu succes si pe masina daca consola cu display are un sistem de operare Android se instaleaza ca si pe telefon si cand ajungeti cu masina in dreptul portii o porniti pentru a putea actiona centrala.

  5) Interfata Web Browser - Internet

  Accesarea sitemului pentru a actiona anumite functii prin intermediul unui browser cum ar fi google chrome, mozilla firefox, internet explorer, opera, etc, etc inlocuieste doar aplicatia mobila in cazul in care ramaneti fara baterie la telefon, tableta sau pur si simplu va este furat puteti actiona sistemul de la orice calculator care are o conexiune la internet. Aceasta varianta putin mai greoaie decat aplicatia mobila are avantaje si dezavantaje cum ar fi ca este mai greu sa accesezi sistemul deoarece trebuie sa deschizi un browser sa pui o adresa in address bar ... asta daca nu exista un bookmark, sa introduci o parola si un cod de armare dureaza poate chiar mai mult de un minut in timp ce aplicatiile pornesc la un simplu click numai ca in varianta cu browuser vezi mai multe detalii despre sistem.


  6) Vocal - Linie Telefonica

  In functie de centrala aleasa si de modulele atasate centralei alese putem accesa intregul sistem apeland la un numar de telefon stabilit prin programare, centrala poate primi si executa comenzi de la armare dezarmare pana la actionarea PGM-urlor


  7)SMS - Retea GSM

  La fel cum am spus si mai sus in functie de alegerea facuta (centrala, module) putem accesa anumite functii ale sistemului nostru de detectie la efractie prin trimiterea de SMS-uri (linii de comanda) la un numar de telefon de la mai multe numere de telefon care sunt setate prin programare in cetrala de catre un tehnician SMS-uri care contin un numar de litere, numere, caractere speciale. Aceste SMS-uri daca contin acelasi text pe care centrala este programata sa descifreze acel cod sistemul va actiona ceea ce i-am trimis prin acel SMS evident urmat de codul de armare fie din 4 sau 6 cifre.


  IMPORTANT SI DE RETINUT

  PERSONAL AS ALEGE TOATE ACESTE VARIANTE DACA INTRADEVAR VREAU SA AM UN SISTEM SMART

  Stiu ca mai erau foarte multe de scris de asta va recomand daca aveti timp si placere sa oferim informatii cat mai detaliate atat tehnicienilor cat si beneficiarilor sa o faceti.

  PENTRU SUGESTII SI CORECTII COMPLETATI FORMULARUL DE MAI JOS

  Lasa un comentariu